Tidig svensk film

Sverige är ett land som sedan en lång tid tillbaka har varit rikt. Detta har i sin tur inneburit att människor har haft råd att både skapa, köpa och titta på film. På så sätt har Sverige en lång och rik filmhistoria bakom sig. Denna artikel kommer kolla närmre på svensk filmhistoria under de olika årtiondena.

De första svenska filmerna

Sverige är ett paradis för filmälskare då det finns en rik historia som börjar redan på slutet av 1800-talet. Den allra tidigaste filmen som sågs i Sverige var i Malmö år 1896 på Industri- och slöjdutställningen. Visningarna i Malmö gjordes med hjälp av Koncertpalaeet i Köpenhamn, vilka fick tag på film och teknik från Paris, Frankrike.

År 1897 öppnade också den första biografen i Sverige, detta vid den Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm. Sedan dess har Stockholm varit störst när det kommer till film i Sverige. Numera finns nämligen flera produktionsbolag i Stockholm som specialiserar sig på både film och TV-program.

Tidiga 1900-talet

De tidigare filmerna i Sverige handlade oftast om korta scener. Men år 1907 började en man vid namn Charles Magnusson producera längre filmer som handlade om livet i Sverige. Filmerna går fortfarande att se idag och dem hete exempelvis Bröllopet på Ulfåsa och Värmlänningarne, Bilder ur Fänriks Ståls sägner. På denna tiden fanns det inga utbildade eller professionella skådespelare, utan alla var amatörer. Men med tiden blev film mer populärt vilket innebar att skådespelare från teatern började bli mer involverade i filmindustrin. Exempelvis började Carl Barcklind och Sigurd Wallén bli aktiva, varpå båda kom från den Kungliga Teatern i Stockholm.

Talfilmens genombrott

Genom den teknologiska utvecklingen blev också filmskapandet bättre och till slut gick det att spela in filmer med tal. I kombination med att människor blev mer och mer intresserade och att fler biografer öppnade gjorde det industrin ännu starkare. Med tiden började regissörer också spela in verklighetsbaserade filmer, framförallt efter andra världskriget. Gustaf Molander var en känd regissör i Sverige som spelade in filmer kring motståndare mot andra världskriget. Han spelade exempelvis in filmer som Rid i Nattoch Det Brinner En Eld. Dessa filmerna blev klassiker under krigstiden och många äldre svenskar kommer fortfarande ihåg dessa. Efter andra världskriget blev en av Sveriges kändaste regissör verksam, detta var Ingmar Bergman. Han vann till och med pris för sina filmer vid filmfestivalen i Cannes.