Jobba inom film

Många delar drömmen att jobba med film. Men det kan kännas svårt att veta vilken väg man ska ta och hur man lyckas i en hårt konkurrerande bransch. I det här inlägget får du därför tips på hur du kan börja jobba med film och hur du kan gå tillväga för att lyckas.

Skådespelare

Du kanske länge har inspirerats av Lena Endre och drömmer om att få agera i filmer. För att bli en skådespelare behöver du inte ha en utbildning eller erfarenhet. Men det kan vara användbart att ha en utbildning i ryggen. Dels för att du knyter kontakter men också för att du får kunskaper. För att utbilda dig till skådespelare kan du redan på gymnasiet gå det estetiska programmet med teater eller dramainriktning. Om du senare i vuxen ålder vill utbilda dig till skådespelare finns det flera utbildningar på alla olika nivåer.

Regissör

Om ditt huvud är fylld av potentiella filmidéer är det regissör du ska bli. Regissören är den konstnärliga ledaren i ett filmprojekt och instruerar både skådespelare och de andra som är med och skapar filmen. Det är vanligt att regissörer börjar som skådespelare men ändrar riktning senare. För att utbilda dig till regissör kan du bland annat gå Stockholms konstnärliga högskola, dramatiska institutet eller filmskolan i Göteborg som har utbildningar för regissörer.

Klippare

Om du är mer intresserad av att ta fram filmen och älskar att se dess färdiga resultat är det kanske klippare du ska bli. En klippare arbetar med att klippa ihop filmen och sätter samman filmens bilder, ljud och musik. För att utbilda dig till klippare finns det utbildningar på yrkeshögskolan.

Manusförfattare

Tycker du om att skriva så är manusförfattare något du kan överväga att bli. En manusförfattare är med och skriver manuset till filmen och ser till att berättelsen kommer fram på rätt sätt. Det finns utbildningar på gymnasienivå och högskolenivå.