Gör egen film med en bra begagnad dator

Idag har nästan var och en tillräckligt med teknik i fickan för att spela in en film. Det här gäller oavsett om du är en ung aspirerande regissör eller om du bara vill snygga till dina hemvideos av barnen. Med en hyggligt modern smartphone och en dator så kan du spela in på en nivå som nästan motsvarar vad den professionella filmen var för bara något decennium sedan. Du kan redigera, klippa och lägga till musik med nästan inget tekniskt kunnande alls. Det enda du behöver är okej hårdvara och några enkla appar som i de flesta fall är gratis eller inte kostar många kronor.

Det som inte styrs av teknik måste du fixa själv. Du behöver ett manus, givetvis. Du behöver en miljö som inte är alltför ljudstörd eftersom det i så fall kan bli svårt att redigera bort bakgrundsljud och/eller höra skådespelarna. Är du mer seriös i ditt filmskapande är extra mikrofoner en bra investering. Du behöver också se över din rekvisita och se till att ljusförhållandena i det rum du spelar in i funkar när du filmar. När du löst allt detta är det bara att sätta igång!

Vad behövs?

Det du behöver är en mobiltelefon att filma med. Har du en videokamera så är det bättre, absolut, men en mobil duger att filma med. Det enda du behöver göra då är att planera dina scener lite bättre eftersom de flesta mobiler inte klarar att filma jättelånga sekvenser. Du kan sköta det mesta av all postproduktion i mobilen också, men det är i de flesta fall enklare att göra på datorn bland annat på grund av att du har mer datorkraft där. Du behöver inte senaste modellen utan en begagnad macbook pro 15 eller liknande duger gott. Fördelen med en Mac framför en PC är att Apples produkter är designade för de kreativa industrierna. Det är också lättare att hitta kraftfull programvara till ett bra pris.

Bra appar och programvara

Om du har en mac och/eller en iPhone så är programmet eller appen iMovie gratis i sitt grundutförande. Du som är lite mer avancerad i ditt filmskapande kan betala för att få tillgång till fler funktioner. En bra sak är att om du en gång lärt dig detta program och sen går över till PC så finns det versioner även för Windows-datorer. Om det bara är en enkel film du ska klippa ihop så behöver du inte ens det, utan allt du behöver är ett Google-konto. Via “Biblioteks”-fliken kan du enkelt plocka ihop ett par filmklipp och/eller foton du vill sätta ihop till en film. Det finns en myriad av tillverkare av denna typ av programvara, några ytterligare som kan nämnas är Adobe och GoPro (som också tillverkar kameror till skidhjälmar och liknande).