Vårt val av film

Filmtittande har olika betydelse för oss människor. Precis som med allt annat så handlar det om graden av intresse, där vissa gärna slukar film i flera timmar i sträck och andra kanske inte kan titta i fem minuter innan den fösta gäspningen kommer. På samma sätt påverkas vi alla olika av film. Somliga lever sig in i handlingen och kan identifiera sig med de olika karaktärerna, och andra bryr sig inte det minsta. Många ser dessutom film som ett skval i bakgrunden; något som kan vara på medan andra saker utförs – studerande inför högskoleprovet, exempelvis. Det är precis det här som gör film så fascinerande och till ett så tacksamt samtalsämne när du är på middag, date, eller helt enkelt när du sitter i soffan med kompisgänget.

De som är riktigt filmintresserade kan knappast leva utan filmtittande. Ofta konsumeras en eller ett par filmer varje kväll och du behöver absolut inte arbeta som filmkritiker eller journalist för att utveckla ett sådant beteende. Många mår helt enkelt gott av att se film, av flera olika anledningar. Många gånger handlar det om en verklighetsflykt, det vill säga att för en stund leva sig in i en annan handling än den som vanligtvis präglar den egna vardagen. Eftersom filmhandlingarna dessutom varierar, händer det med jämna mellanrum att man (som redan nämnts) kan identifiera sig med antingen filmens tema eller dess karaktärer. Igenkänningen betyder mycket för filmens påverkan på ens person. En film som det inte alls går att relatera till får svårare att “fästa”, trots att det kan finnas andra kvaliteter som det ändå gör filmen intressant eller relevant.

Den genre av film som väljs vid tittandet beror mycket på sinnesstämning, med andra ord vad man just då är sugen på att se. Ibland kanske det behövs en lättsam komedi för att balansera upp en dag full av bekymmer, eller en thriller om man känner sig uttråkad. För avkoppling av sinnena kan det passa med någon form av dramafilm och om barnasinnet är kvar – varför inte se en rolig tecknad film som en klassisk Kalle Anka eller några avsnitt av Fåret Shaun? Ingenting är fel eller pinsamt i filmens värld; här måste det egna intresset få styra.

Faktum är att film ibland kan fungera som en hjälpande hand, genom att få en “aha-upplevelse” baserat på handlingen. Det kan exempelvis gälla en karaktär som dras med någon form av problem, men som på olika sätt lyckas lösa dessa. Här kan filmen bli till en sorts självhjälp, eller ett sätt att tänka nytt och annorlunda jämfört med vad man kanske tidigare gjort. Om inte annat kanske du kan skratta igenkännande om du känner igen den situation som det berättas om i filmen!