Ad Astra visar att science fiction-genren lever

Ad Astra är den senaste i raden av ett antal lyckade sci fi-filmer de senaste åren. Den här skribenten minns till exempel Arrival och Blade Runner 2049 som två av de mest uppskattade filmerna i genren på senare tid, båda signerade av regissören Denis Villeneuve. Den här filmen för kanske mest tankarna till Gravity, som väl egentligen inte är sci fi. Vad filmerna delar är en syn på rymden som en kall och ogästvänlig plats. I Ad Astra ser vi en medelålders Brad Pitt, i regi av James Gray, tänja gränserna för vad mänskligheten kan åstadkomma.

Ad Astra lär nog inte bli någon cosplay-klassiker eller någon film som inspirerar dräkter inför Halloween. Dock finns det ju gott om andra filmer inom science fiction som kan fungera som inspiration inför säsongens kommande maskeradfester. När det här skrivs står Halloween precis runt knuten, och många av oss funderar på vad vi ska klä ut oss till på halloweenfesten. Hos Partykungen finns halloweendräkter av många olika slag, inte minst en hel kategori med dräkter från skräckfilmer. Här finns jokern, nunnan från the Nun och många andra att välja bland.

Enkel men tankeväckande handling

På ytan är filmens handling relativt enkel. Filmen utspelar sig i en relativt nära förestående framtid där Brad Pitt spelar en veteran-astronaut som vid filmens början arbetar med underhåll på en antenn som sträcker sig långt upp i yttre atmosfären. Strax börjar saker och ting hända, närmare bestämt drabbas jorden av en serie elektroniska stormar som har sin härkomst någonstans runt Neptunus. En ödesdiger katastrof hotar om mänskligheten inte får bukt med de här stormarna, men vad är det som skickar stormarna mot jorden? Misstankarna faller snart på ett topphemligt uppdrag där forskare och astronauter skickades till Neptunus för att försöka hitta intelligent liv i rymden, vilket skedde ungefär 25-30 år innan filmen tar sin början. Vem ledde uppdraget? Som av ett sammanträffande var det Pitts karaktärs far, spelad av Tommy Lee Jones, som varit försvunnen sedan lång tid. Brad ses i egenskap av son som en av de bästa kandidaterna för att ta kontakt med Tommy Lee.

Det finns som bekant olika slags science fiction, men den bästa är i min mening den som förmår vara tankeväckande samtidigt som den också är ett fantasieggande visuellt spektakel. Ad Astra har gott om båda delarna. Den visar dels en framtidsvision som inte känns alltför långsökt, det känns som att den teknik som visas i filmen skulle kunna vara möjlig inom en någorlunda snar framtid. Samtidigt är den intellektuellt stimulerande i det att filmens handling kan tolkas på många olika sätt. Den berör på så sätt många olika stora frågeställningar: mänsklighetens sökande efter existensens yttersta villkor och sökandet efter gud.