Filmer som handlar om biljard

Älskar du att spela biljard? Det är du inte ensam om. Över hela världen så spelar miljoner av människor detta populära spel och självklart finns det även ett stort antal filmer som skapats kring denna sport. Då biljardens anor kan spåras ända tillbaka till 1100-talet så finns det många filmer från olika epoker. En av de första filmerna som tog sig an biljard på den vita skärmen var Pool Sharks från 1915 med skådespelarna Bud Ross och W.C. Fields. Filmen är en stumfilm och fick uppmärksamhet då den bland annat hade med en numera känd “stop motion”-sekvens av tveksam kvalitet. En annan intressant biljardfilm som har några år på nacken är “Bad Boy” från 1935. Denna dramakomedi bjöd bland annat på skådespelarinsatser från James Dunn och Dorothy Wilson och håller fortfarande högt betyg på International Movie Database (IMDB). Följ med så ta vi en närmare titt på några nyare biljardfilmer.

Nyare biljardfilmer som är värda att titta in

Vi har tagit en titt på några biljardfilmer som är ett par decennier gamla, men hur ser det ut med de nyare varianterna? En av de mest välkända är The Hustler från 1961, med Paul Newman, Piper Laurie och Jackie Gleason i huvudrollerna. Denna dramafilm fick mycket uppmärksamhet när den släpptes och är numera klassad som en klassiker i filmsammanhang. Filmen kom att dra hem nio Oscar-nomineringar och vann slutligen två stycken för “Bästa foto” (vanns av Eugen Schüfftan) och “Bästa Art Direction” (vanns av Gene Callahan och Harry Horner). Den uppskattade filmen lyckades också ta hem fyra Golden Globe-nomineringar och vinna två BAFTA-utmärkelser, en riktigt bra bedrift för en så pass nischad film. Bland mina egna favoriter bland biljardfilmer så hittar vi både 9-ball från 2012 och Kiss Shot från slutet av 80-talet. I 9-ball följer vi en ung och talangfull biljardspelare som vill bli professionell och i Kiss Shot bekantar vi oss närmare med en ensamstående mamma (Whoopi Goldberg) som med hjälp av sina biljardtalanger försöker försörja sin familj.

Andra bra biljardfilmer

Trots att biljard är en växande sport och hobby så är den fylld av eldsjälar som försöker att marknadsföra och sprida sporten till så många som möjligt. Det har gjort att vi inte bara har en hel del biljardfilmer, det har också gjort att det finns ett flertal högkvalitativa klubbar över hela Sverige och utomlands. Om du exempelvis bor i Stockholm kan du lära dig mer på biljardstockholm.se eller helt enkelt besöka en av de många lokaler som finns tillgängliga. Är du mer sugen på att spendera kvällen framför en bra biljardfilm kan vi även rekommendera Shooting Gallery från 2005. Denna dramathriller bjuder bland annat på skådespelarinsatser från Freddie Prinze Jr. och Ving Rhames i en nagelbitande film som kanske inte får dig att häpna men ändå serverar en spännande historia. Viktigast av allt är förstås att vi får se vår favoritsport skildrad på den stora duken och det är alltid kul!