Filmer om starka kvinnor

Det finns oerhört många filmer att välja på. I de flesta filmer är det en manlig person i huvudrollen, gärna som hjälten och den som historien kretsar kring. För att se filmer som är annorlunda och som har kvinnor i huvudrollerna, krävs det att man gör lite undersökningar innan man hittar dem, eftersom filmerna tillhör en minoritet. Det finns dock flertalet sevärda filmer som porträtterar starka kvinnor och deras livsöden. Det verkar också som om trenden är att det görs fler filmer med kvinnor i huvudroller eftersom det finns en efterfrågan efter just sådana filmer.

Utställning om kvinnor

På Vasamuseet i Stockholm kan man gå och se en utställning om kvinnor genom historien. Denna utställning på museum belyser det faktum att kvinnorna var mycket aktiva inom alla yrken under 1600-talet. Utställningen handlar om fyra kvinnor under Vasas tid. En av kvinnorna, Margareta Nilsdotter, tog över en av Sveriges största arbetsplatser när den föregående arbetsgivaren, hennes man, plötsligt dog. Det som vi har fått veta om historien kring kvinnor och 1600-talet är till mestadels om häxprocesserna men nu börjar man att rätta till det som man felaktigt har fokuserat på ända till nu. Det har alltid varit männen i fokus genom historien men nu vill man lyfta fram kvinnornas roll vilket har visat sig varit omfattande under 1600-talet.

Filmer med kvinnor i huvudrollerna

Filmen Jackie, med Natalie Portman i huvudrollen, porträtterar den ikoniska kvinnan Jackie Kennedy. Filmen belyser hur hon tar sig genom livet tillsammans med sina barn efter det att hennes make hade blivit mördad. En annan film om starka kvinnor är Suffragette som är en skildring av de som startade upp feministrörelsen i början av 1900-talet och var villiga att offra mycket för att nå jämställdhet i samhället. Ett svenskt bidrag är Martha och Nikki som är en dokumentär om två kvinnliga dansare. Deras dröm var att bli världsmästare i den franska hiphoptävlingen Juste Debout vilket de också lyckades med. Dokumentären följer deras resa mot målet. Om man vill ha ett filmmarathon men dessutom måste ordna till sitt vardagsrum, kan man anlita målare stockholm fixar vardagsrummet.