Begreppet ”science fiction” avser egentligen film eller litteratur som baserar sig på spekulationer kring framtida eller påhittad vetenskap. Idag används dock ”science fiction” oftare för att avse en film eller en bok som utspelar sig i rymdmiljö. Betydelseförskjutningen har sannolikt skett för att filmer som utspelar sig i rymden ofta har element av spekulativ vetenskap, eftersom människans rymdresande i verkligheten är mycket begränsat. Under de senaste åren har science fiction-genren fått ett verkligt uppsving, då flera rymdfilmer har dykt upp på vita duken.
De kanske mest klassiska filmerna i science fiction-sammanhang är Star Wars-trilogierna. Den första trilogin, som består av episod IV-VI, kom ut mellan år 1977 och 1983, medan den andra trilogin, bestående av episod I-III, kom ut mellan år 1999 och 2005. Länge trodde Star Wars-fans att detta innebar att cirkeln var sluten, och att de inte skulle få se några fler Star Wars-filmer. Detta ändrades dock när Lucasfilm sålde rättigheterna till Star Wars till Disney, och det beslutades att det skulle skapas ytterligare en trilogi, med episod VII-IX, samt en rad spinoff-filmer. Den första av dessa filmer blev Star Wars: The Force Awakens, som hade premiär på bio år 2015. I filmen får tittarna möta de nya karaktärerna Rey, Finn och Poe, men även många gamla bekanta ansikten, som Han Solo, Luke och Leia, som alla spelas av samma skådespelare som i den ursprungliga trilogin: Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher.
En film som uppfyller båda kraven för att definieras som ”science fiction” (både vetenskap och rymden) är Interstellar från år 2014. Filmmanuset baserar sig nämligen på Kip Thornes vetenskapliga teorier om maskhål och gravitationsfält, samtidigt som filmen utspelar sig till största delen i rymden; tittarna får följa med en grupp människor på en resa genom ett maskhål för att hitta en ny planet för människor att befolka.
Redan året innan hade dock en annan stor rymdfilm haft premiär, nämligen Gravity. Filmen handlar om en rymdresa där allt tycks gå fel, och astronauternas kamp för att överleva och ta sig tillbaka till jorden. Filmen vann hela sju Oscars vid 2014 års gala, bland annat för Bästa regi och Bästa specialeffekter.
Samma år som Star Wars: The Force Awakens gick upp på bio, det vill säga 2015, kunde man också se filmen The Martian på vita duken. Filmen baserar sig på en bok med samma namn, skriven av Andy Weir, och handlar om en astronaut som av misstag blir kvarlämnad på Mars under en rymdexpedition, och måste använda sig av vetenskap för att överleva.
En film som lutar mindre åt den vetenskapliga delen av science fiction, och mer åt att vara en ren rymdsaga, är Passengers från år 2016. Filmen handlar om en stjärnfarkost på väg mot en rymdkoloni, med en last passagerare som ska befolka kolonin. Resan tar 120 år att genomföra, varför passagerarna är försänkta i en artificiell sömn. Av misstag väcks dock en av passagerarna, 90 år för tidigt. Publiken får därefter följa ett romantiskt drama som utspelar sig i rymden.
Att så många filmer skapas om rymden beror självklart på att det är ett område som är i princip okänt för människan, och som därför lockar, eggar fantasin och erbjuder stora möjligheter att göra en egen tolkning av vad som finns därute. Science fiction-fans kommer därför sannolikt att få njuta av många fler rymdfilmer i framtiden. Under tiden man väntar kan man slå sig ned i sitt uterum och blicka ut mot natthimlen, och försöka föreställa sig vad som pågår i en galax långt, långt borta…