Fantasyfilm

Fantasy har traditionellt framförallt varit en litteraturgenre, där det exempel som kanske framhålls mest ofta är J.R.R. Tolkiens verk Sagan om Ringen. Det är inte för inte som just detta epos från 1950-talet används som typexempel på fantasygenren, då nästan alla verk inom genren som publicerats efter Sagan om Ringen har hämtat inspiration från Tolkien på ett eller annat sätt. År 2001 kom den första filmen i en trilogi baserad på Tolkiens böcker ut på bio, regisserad av Peter Jackson och med titeln The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, och precis som med Tolkiens böcker blev det startskottet på en rad andra filmer i en tidigare mycket liten filmgenre.

Det är kanske inte konstigt att fler ville ge sig på att omvandla kända litterära fantasyverk till film, eftersom Sagan om Ringen-trilogin blev enormt framgångsrik, både när det gäller biljettintäkter och när det gäller kritikermottagandet och utmärkelser. Sammanlagt vann de tre filmerna inte mindre än 17 Oscars, bland annat för Bästa film (Sagan om konungens återkomst) och Bästa specialeffekter (alla tre filmerna). Om man vill uppleva dessa storslagna filmer på bästa sätt finns det ingen bättre investering än att bygga en hemmabiograf, med läktare, stor projektionsduk och maffigt surroundljud. Du hittar allt du behöver för projektet på Byggmax.se.

Några som ville ge sig på den svåra uppgiften att omvandla en älskad bokserie till film var Warner Bros. och regissörerna Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell och David Yates, som tog sig an Harry Potter-serien skriven av J.K. Rowling. Det blev sammanlagt åtta filmer av de sju böckerna, och en serie spinoff-filmer har också påbörjats, där den första, Fantastic Beasts and Where to Find Them, hade premiär år 2016. Även om de åtta Harry Potter-filmerna inte blev lika prisbelönade som Sagan om Ringen-filmerna (de vann till exempel ingen Oscar), var de ändå mycket framgångsrika, då sju av de åtta filmerna finns med på listan över de 50 mest inkomstbringande filmerna någonsin.

Ytterligare en älskad fantasyserie som blivit film är böckerna om Narnia, skrivna av C.S. Lewis och publicerade på 1950-talet. Bokserien innehåller sju böcker, men hittills har bara tre filmatiserats, sannolikt på grund av att de inte nådde lika stora framgångar som Harry Potter-filmerna eller Sagan om Ringen-trilogin. Den första av de tre filmerna, Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet, kom ut år 2005, och regisserades av Andrew Adamson. Han regisserade även den andra filmen, Berättelsen om Narnia: Prins Caspian, medan Michael Apted regisserade den tredje, Berättelsen om Narnia: Kung Caspian och skeppet Gryningen. Även om den tredje delen hade premiär för så länge sedan som 2010 behöver fans till filmserien inte tappa hoppet helt, då nästa bok i serien, Silvertronen, håller på att spelas in. Inspelningen blev fördröjd på grund av att studion förlorade rättigheterna, men manuset till filmen blev färdigt under sommaren 2015.

Alla fantasyfilmer baserade på böcker behöver dock inte vara en serie, och ett exempel på det är Stardust skriven av Neil Gaiman, som filmatiserades och hade premiär år 2007. I filmen kunde man se skådespelare som Robert De Niro, Michelle Pfeiffer och Charlie Cox, och den regisserades av Matthew Vaughn. I handlingen får man följa Tristan Thorn, som hamnar i älvalandet på jakt efter en fallen stjärna.