Filmens betydelse

 

När det handlar om film är det förstås mycket subjektivt vad man gillar att titta på. Så är det med alla intressen som på något sätt har ett estetiskt uttryck. Dessutom söker vi alla olika saker i en film; en del vill ha spänning, vissa vill bli skrämda, somliga vill se något romantiskt och ytterligare några vill skratta gott. Alla har vi en viss genre som vi gillar mer än någon annan. Dock är det så att detta med genre pendlar beroende på vilket humör vi är på. Även om vi oftast helst ser en, säg, skräckfilm kanske vi känner för att se en film av en helt annan genre vid ett givet tillfälle. Det beror mycket på vilken sinnesstämning vi befinner oss i, som i sin tur påverkas av vad vi upplevt under dagen och veckan som varit. Ibland kanske vi helt enkelt vill ha en oengagerande film att somna till framför teven…

Vissa filmer gillar vi med anledning av att vi identifierar oss med något i den – som exempelvis kvinnliga hjältar på bioduken. Det kan exempelvis vara en viss livssituation som beskrivs i filmen, eller en rollfigur vars personlighetsdrag (eller till och med utseende) vi delar helt eller till viss del. Har man exempelvis nyligen genomgått en jobbig skilsmässa, kanske man söker sig till filmer med just det temat som en del av bearbetningen. Det ligger som sagt mycket psykologi i filmtittande. Situationen kan förstås också vara helt motsatt; vi söker ett tema som är helt annorlunda det liv vi själva lever. Varför? Jo, som en del av en verklighetsflykt. Det kan rentav vara riktigt spännande och omväxlande att träda in i en helt annan värld för en liten stund.

Alla har dock inte samma förhållande till film och det handlar förstås om nivå av intresse. En del människor klarar inte av att se en hel film, eftersom de lätt blir uttråkade och rastlösa. Andra kanske inte kan sätta sig in i filmens sinnesstämning, eller kan inte alls relatera till handlingen i den. Det handlar också om vilken nivå av tänkande man har; är man en person med ett djupare tänkande har man helt enkelt en större förmåga att sätta sig in i de djupa aspekterna av en film. Inget är rätt eller fel, vi människor är helt enkelt olika och har inte samma fokus.

Det är också skillnad att se en film hemma i soffan eller att gå på bio. Inte för att själva upplevelsen är så annorlunda egentligen, utan många väljer att se en film på bio av sociala skäl. Det är helt enkelt roligt att dela upplevelsen kollektivistiskt. Här är många ute efter känslan att “gå ut” i samband med att de går på bio, kanske också kombinerat med ett restaurangbesök eller liknande.

Oavsett förhållande till film; visst är det härligt att bara sjunka ner och se en bra film lite då och då? Kommande artiklar kommer handla om filmens olika genrer.